Κερατόκωνος

Ο Κερατόκωνος είναι μια εξελικτική πάθηση, που ξεκινάει συνήθως στην εφηβεία και σταματά στην ηλικία των 35-40 ετών. Συνήθως δεν έχει σχέση με την κληρονομικότητα, εκτός σπανίων περιπτώσεων.
Τα αρχικά συπμτώματα της πάθησης είναι η εμφάνιση Αστιγματισμού και η συχνή αλλαγή των γυαλιών. Όσο εξελίσεται η πάθηση, τόσο πιο δύσκολα επιτυγχάνεται καλή όραση με γυαλιά. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται ειδικοί κερατοκωνικοί φακοί επαφής για την βελτίωση της όρασης.
Η εξελικτική πορεία του Κερατόκωνου δεν είναι η ίδια σε όλους τους ασθενείς. Χειρότερη περίπτωση θεωρείται όταν ο Κερατόκωνος εξελίσετε με γοργούς ρυθμούς και δεν είναι δυνατή η απόκτηση καλής όρασης ακόμη και με φακούς επαφής. Στις περιπτώσεις αυτές η πλειονότητα των ασθενών θα χρειασθεί Μεταμόσχευση Κερατοειδούς.
Κατά την άποψη μας, κάθε ασθενής που παρουσιάζει Κερατόκωνο και εφόσον διαπιστωθεί οτι αυτός εξελίσσετε, θα πρέπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να υποβληθεί σε Cross Linking, ούτως ώστε να σταματήσει την εξέλιξη του. Το μεγάλο κέρδος σε αυτές τις περιπτώσεις εiναι, οτι μειώνονται σημαντικά οι μελλοντικές πιθανότητες για Μεταμόσχευση Κερατοειδούς.
Cross Linking
Το Cross - Linking είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος για την αντιμετώπιση του Κερατόκωνου.
Με την τεχνική αυτή σταθεροποιείται ο Κερατόκωνος στό στάδιο που βρίσκεται κατα την περίοδο της επέμβασης.
Η αναστολή της εξέλιξης του Κερατόκωνου μειώνει σημαντικά τις μελλοντικές πιθανότητες για Μεταμόσχευση Κερατοειδούς.
Οι πλέον κατάλληλοι ασθενείς για την εφαρμογή της μεθόδου θεωρούνται αυτοί που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της παθήσεως και είναι μικρότεροι των 40 ετών.
Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη, διαρκεί 1 ώρα στο κάθε μάτι και γίνεται με τοπική αναισθησία σταγόνων.
Τα μετεγχειρητικά προβλήματα ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα, πολύ σπάνια μπορεί να μολυνθεί το χειρουργικό τραύμα.
Οι προφυλάξεις και η αποχή απο κάθε είδους δραστηριότητα δεν διαρκεί πάνω απο 3-4 μέρες.
Η μέθοδος έχει ξεπεράσει το πειραματικό στάδιο και εφαρμόζεται πλέον σε παγκόσμια κλίμακα με πολύ καλά αποτελέσματα.
Στο Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο iLaser πραγματοποιούνται αυτού του είδους οι επεμβάσεις με το ίδιο μηχάνημα που χρησιμοποιεί και ο πατέρας της μεθόδου T. Seiler στη Ζυρίχη της Ελβετίας.
Καταρράκτης
Στο εσωτερικό κάθε ματιού και πίσω από την ίριδα, υπάρχει ένας διαφανής φακός, που η λειτουργική του αποστολή είναι η εστίαση των φωτεινών ακτινών, από τον χώρο που μας περιβάλλει, πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Η προοδευτική θόλωση του διαφανούς φακού του ματιού καλείται Καταρράκτης.
Η θόλωση αυτή αρχίζει σαν ένα λευκωπο στίγμα και καταλήγει με την ωρίμανση του καταρράκτη σε ένα ολόλευκο φακό.
Τα αρχικά συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής είναι: θολή και ασαφής όραση κυρίως στο έντονο φως που μετά από μερικά χρόνια καταλήγει σε πλήρη απώλεια της όρασης.
Η συχνότερη αιτία του καταρράκτη είναι η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού.
Σε σπάνιες περιπτώσεις ο καταρράκτης εμφανίζεται με την γέννηση του παιδιού ο λεγόμενος Συγγενής καταρράκτης ή ακόμη μπορεί να παρουσιαστεί μετά από μακροχρόνια λήψη φαρμάκων, μετά από τραύμα στο μάτι, η σαν συνέπεια χρόνιων νοσημάτων.
Ο μοναδικός τρόπος θεραπείας είναι η χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη και η τοποθέτηση ενός συνθετικού φακού στο ίδιο σημείο, όπου βρισκόταν πριν ο θολωμένος φακός.
Σήμερα με τις σύγχρονες εγχειρητικές μεθόδους που υπάρχουν, ο καταρράκτης μπορεί να χειρουργηθεί με μεγάλη επιτυχία στα αρχικά στάδια , πολύ πριν ωριμάσει. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ υψηλά και η αποκατάσταση της όρασης αγγίζει τα φυσιολογικά επίπεδα.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
Η μέθοδος αναισθησίας που ακολουθείται καλείται ΄΄Τοπική αναισθησία με σταγόνες΄΄ και είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος αναισθησίας που εφαρμόζεται για την εγχείρηση του καταρράκτη στην εποχή μας.
Είναι εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή, διότι το αναισθητικό χορηγείται σε μορφή σταγόνων και όχι με επώδυνες ενέσεις που γίνονται κάτω από το μάτι.
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, ο ασθενής βλέπει αμέσως μετά το χειρουργείο χωρίς να παρουσιάζει μελανιές η πρήξιμο στα βλέφαρα.
Ο Καταρράκτης αφαιρείται με μηχάνημα υπέρηχων , που είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος εγχείρησης Καταρράκτη και ονομάζεται Φακοθρυψία (Phacoemulsification).
Από μια μικρή τομή, περίπου 3 χιλ. που γίνεται σε μη εμφανές σημείο του ματιού, το μηχάνημα της Φακοθρυψιας θρυμματίζει και αναρροφά τον Kαταρράκτη μέσα σε λίγα λεπτά.
Στην συνεχεία χωρίς να διευρυνθεί η τομή, τοποθετείται μέσα στο μάτι ειδικός φακός, που έχει την ικανότητα να αναδιπλώνεται και να περνά μέσα από μικρή τομή (αναδιπλούμενος φακός).
Ο φακός παραμένει στο μάτι για όλη τη ζωή του ασθενή χωρίς να προκαλεί ενοχλήσεις.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι: ο πολύ μικρός χρόνος νοσηλείας, η ταχεία αποκατάσταση της όρασης και η επάνοδος του αρρώστου στην εργασία του την επομένη του χειρουργείου.
Φακικοί Φακοί
Σημαίνει Φακικοί Ενδοφακοί, αποκαλούνται έτσι γιατί είναι ενδοφακοί που τοποθετούνται μέσα στο μάτι από μια μικρή τομή με τοπική αναισθησία και μπροστά από τον Κρυσταλλοειδή Φακό.
Η μέθοδος είναι ανώδυνη, δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική, ενώ ο ασθενής συνήθως εξέρχεται με ανοιχτά μάτια.
Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι πολύ καλά και εφαρμόζεται στις Υψηλές Μυωπίες και Υπερμετρωπίες όπου αντενδείκνυται η εφαρμογή του Laser.